Thomas Gjutarenäfve Arga Mannen AB

Mediaträning

Under ett antal år har jag agerat som Konferencier, Speaker samt Intervju- och Mediatränare inför publik. Numera kör jag även utbildningar med mediaträningar via Zoom.

Fram till april 2021 har jag haft nöjet att mediaträna mer än 500 offentliga personer. Journalister, Skådespelare, Författare och alla former av personligheter som offentligt tagit kliv in i rampljuset.

Alla kunder som erhåller mediaträning via mig, får ett kursintyg efter genomförd utbildning. Så här ser kursintyget för Skådespelaren Thore Flygel ut:

På mässor och forum intervjuar jag olika offentliga företrädare för olika uppdragsgivare. Här är en intervju med Bostadsministern Peter Eriksson (Bostadsforum i Stockholm 2018)

Intervju med Bostadsminister Peter Eriksson

Zoom utbildningarna sker via one to one. Vi genomför utbildningen på ca 30-40 minuter per person. På så sätt sparar vi restid och kan genomföra utbildningarna såsom en TV-intervju via länk. Ett kul moment!

Mediaträningen syftar till att stärka dig som offentlig person i kontakten med journalister och reportrar från Tidningar, Torgmöten, Radio och TV.

När jag undervisar sker detta under absolut sekretess, för företagare, offentliga personer samt politiker. De personer som gett sitt medgivande till offentlighet presenteras efterhand.

Utbildning sker på plats som Ni bestämmer.

Journalisten Pasi Hyyrynen, genomgick i mars 2021 en mediaträning över Zoom.

https://www.youtube.com/watch?v=Be1uN-gTVJs
När mediadrev misslyckas, där kravställare försöker tillrättavisa en ledarskribent (Daniel Sanchez den 19 mars 2021). Vad vill de höga företrädarna med detta möte och är de förberedda? Härskarteknik, Sexism och Machokultur – vad är Fakta, Statistik och Svar?
Hur dödar man en debatt på mindre än 1 minut?

UTBILDNINGSMETOD

Intervju- och mediaträning, sker i storgrupp eller såsom personlig rådgivning / coachning. Numera kör jag även utbildningar via Zoom.

Varje utbildningsblock i grupp, innehåller moment för 3-5 h per arbetspass. Via Zoom, tar vi istället en personlig utbildning på mellan 30 – 45 minuter.

Vad är vändningen i denna interpellation?

En f.d. krögare med stort kontaktnät gick mediaträningskursen via Zoom, i april 2021.

INNEHÅLL

1. Teorigrunder i medieträning (hur journalister arbetar och vad du bör tänka på)

2. Videogranskning av offentliga personers bra/dåliga retoriska grepp alternativt uppseendeväckande talekonst i debatter.

3. Retoriska samtal (Vändningar vid angrepp, Saklighet, Hänvisa/påpeka, Följdfrågor, Hypotetiska frågor, Fokusförflyttning samt Undanglidningar för att slippa svara)

4. Skjutjärnsjournalistik. Inriktning på att försvara sig mot generalangrepp.

5. Debatt-träning i par, framme på scen. Fokus på kroppsspråk och retorik

6. TV-debatt. Storgruppsträning i ”studio”, för att analysera gruppens retorik, utvecklingsmöjligheter samt gruppens ledarskap.

7. All träning kan filmas för att ytterligare analyseras privat

Nedan exemplifierar jag några interpellationer som vi kan diskutera under utbildningen. Hur ser vändningarna ut? Hur tacklar man svåra situationer i en retorisk hård debatt? Hur är ditt kroppsspråk och kan du bevara lugnet under hela debatten. Fler frågor än så kommer vi att ta upp

Tittar vi tillbaka i tiden hittar vi här ett klassiskt retoriskt klipp om ålder (Ronald Reagan).

Tobias Andersson tar en lapp ur rockfickan och dödar debatten
”Här lovas allt till alla”

Författaren Conny Larsson, genomgick i april 2021 en Zoom mediaträning:

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Conny-Larsson-1024x719.jpg

Nedan hittar vi en ”Fokusförlyttning de Luxe”. KD´s Lars Adaktusson frågar Utrikesminister Ann Linde om hur hon ser på att kristna religiösa människor dödas i olika länder och vad som är vägledande för Svensk utrikespolitik.

Ann Linde svarar på interpellationen genom att ”Lars Adaktusson inte står upp för kvinnors aborträtt”… Se klippet via originalutgåvan på 6 h debatt: https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/utrikespolitisk-debatt/utrikespolitisk-debatt_H8C120210224ud Börja kika från 3 h 15 min och 10 sek. Kul är även att se Ann Lindes avslut på interpellationen där hon lämnar talarstolen arrogant utan att på något sätt tacka Lars Adaktusson för debatten; 3 h 22 min 20 sek.

Kortklipp Adaktusson/Linde, Vimeo, drygt 2 min: https://vimeo.com/519029329

OMDÖMEN

Här är ca 20 omdömen där Ni kan läsa om effekterna av bara en timmers utbildning, där deltagarna först fått instuderingsmateriel och därefter kört hårt med mig under 60 minuter, face to face, via en av apparna Zoom eller Teams

Det enda jag är intresserad av är att flytta människor framåt, oavsett vad de har för roll i sin utåtriktade verksamhet eller inriktning i sitt yrkesliv, mot olika media.

Syftet med Zoom- och Teamsutbildningarna:

•Du blir skickligare på att presentera dig muntligt

•Du lär dig att hantera retorik, journalisters frågor, vändningar samt att avsluta i rätt tid!

•Du får snabb feedback på ditt arbete.

•Tidsåtgång max 60 minuter

•Du får instuderingsmateriel som du skall ha arbetat igenom innan vi kör Zoom alternativt Teamsutbildningen

  1. Lovisa Rappe – Skådespelare

Jag har fått möjligheten att lära mig mediaträning med Thomas Gjutarenäfve via Zoom.

Jag gick från av vara nervös och vilja ställa in till att lämna mötet med världens bästa självförtroende.

Thomas har förmågan att på bara 60 minuter formulera relevanta övningar, ge konkret och konstruktiv feedback och snabbt observera dina styrkor och svagheter i din retorik på ett sätt som gör övningarna lättare och roligare än vad du tror.

Thomas är inte alls så arg som han säger sig vara, snarare tvärtom, en glad, positiv och stöttande coach som ger de rätta verktygen för just dig.

Jag kommer definitivt behöva Thomas i framtiden och det är honom jag kommer att höra av mig till när det är dags att träna på retoriken igen!

–       Lovisa Rappe, utbildad medievetare, skådespelare och frilansande kulturarbetare

2. Timothy S R Treville

”Jag har idag deltagit i en mediaträning arrangerad av Thomas Gjutarenäfve.

Träningen pågick under 60 minuter, en välspenderad timma som gärna hade fått vara längre.

Att vara förberedd och påläst är mycket viktigt, likaså att vara medveten om att det är du, som intervjuas, som leder intervjun och styr dess riktning. Det är ditt budskap som ska framföras och redovisas i media. Fakta, statistik och budget, inte förvrängning eller effektsökeri.

Thomas kunskap och erfarenhet inom media är omfattande och jag ser fram mot framtida tillfällen att få ta del av hans givande träningar. 

Stort tack Thomas, du har hjälpt mig på vägen att bli ännu bättre på att hantera media och undvika fallgropar.”

Med vänlig hälsning

Timothy Tréville

3. Angela Bodin

De råd, den kritik och det beröm jag fått har jag nogsamt tagit till mig.

Råden kommer att ligga som ett mantra i mitt fortsatta politiska engagemang, de kommer att vara mitt stöd och min styrka, de kommer att vara min självkänsla och integritet, min än längre resa ut i självförverkligandets oändliga värld.

Jag rekommenderar å det starkaste att fler deltar i denna medieträning. Vi har inte råd med annat.

Vi ska vara sansade, sakliga och pålästa och kunna hantera debatter, diskussioner och intervjuer.

Vi ska träna oss till att alltid höja vår egen kompetens, att alltid leverera ännu ett snäpp högre och att ha ryggrad nog att se till att synas och höras.

En av mitt livs mest välinvesterade timmar hade jag på denna utbildning.

Jisses. Så oerhört nyttigt och givande.

En hel timme egentid, med kritik likt taggtråd, beröm likt svävande moln och med råd som kommer att vara en del av mina rötter genom livet. Well done

Tack, Thomas Gjutarenäfve! Jag ser redan fram emot nästa session

4. Thomas Pettersson

För att stödja forskningen kring sjukdomen  ALS så har man två kampanjer som går ut  på att utsätta kroppen och hjärnan i ett  okontrollerat tillstånd! Detta för att man ska få en gnutta av känslan med sjukdomen. Det  ena är en hel hink med isvatten som hälls  över huvudet! Den andra är att i en tugga äta  en stark chili . Båda dessa ger ett  okontrollerat tillstånd i en ovan kropp och  hjärna!

Den känslan lyckades du få fram på mig under samtalet! Ett galet spännande wake up call där du efter samtalet benade ur  varenda sak som jag kunde gjort  annorlunda.

Denna timme gjorde mig super taggad att  lära mig mer om mina dolda talanger som  sitter däruppe i skallen, för efter din träning  så tänkte jag att varför krånglar jag till det  så! Istället för att läsa på bättre och stoppa  attacken tidigare och ta tillbaka bollen.

 Så Thomas min vän, tackar från botten av  mitt hjärta för denna start i mitt nya  föredragsbeteende

5. Agnetha Lundberg

Har nu pressats under 60 min av Thomas Gjutarenäfve.

Tack för en otroligt bra och lärorik timme. Det gäller att vara påläst och beredd på journalistens förmåga att komma bort från ämnet.

Fakta, statistik och budget är inte mina starka ämnen, men jag har nu förstått vikten av att vara påläst när det gäller det. Jag har lärt mig att man inte måste vara ”till lags” utan att vara tuffare och bryta om det spårar ur.

Jag lovar att jag kommer att ta till mig dina viktiga råd och tänka på det det du lärt mig.

Jag rekommenderar alla att gå en kurs hos Thomas för det är så otroligt viktigt hur vi beter oss och hur vi framför vårt budskap, framförallt för att vinna respekt hos den alltmer märkliga journalistkåren.

Nästa fråga tack!

6. Bileam Nilsson

Hej!

Jag har hatt den stora förmånen att få en timmers mediaträning av Thomas Gjutarenäve. 

Detta var en stor grej som jag inte kommer att glömma bort under min livstid!

Att med små förändringar kunna göra så att man uppfattas på ett helt annat sätt.  

Jag fick tips om hur jag kunde bli en bättre talare! Hur man kunde bli bättre på att göra ett bra intryck i en debatt! Hur man andas för att kunna tala på ett tydligt sått!

Hur stor nytta man kan ha av ett glas vatten! 

Denna kunskap som Thomas förmedlade har jag redan haft stor nytta av i mina uppdrag! Tack.

Att bli attackerad va Arga mannen skulle alla få känna på! Klara man av att hålla huvet kallt och svara på hans frågor utan att få kalla kårar på ryggen!!! Då klara man av det mesta! MEN DÅ RÄCKER INTE EN TIMME!!!! För att klara av den stressen så får man nog gå många timmars utbildning hos Arga mannen! 

Stort TACK för en mycket intressant och lärorik timme.

Hoppas att våra vägar möts snarast, så man kan få mer kunskap i Mediaträning!!!

MVH Bileam Nilsson

7. Benny Trolle-Hjelm

Nu har jag testat Thomas Gjutarenäfves digitala lektioner med hjälp av Zoom.

Detta gav mig en inblick i att vara mycket påläst i sitt ämne när det verkligen blir ”skarpt” läge när en journalist trycker upp en mikrofon i nyllet på en och ställer en massa ”konstiga” frågor…

Hur oerhört viktigt det är att vara väl förberedd inför framträdandet i t.ex. i talarstolen, likaså i alla intervjusituationer.

T. Gjutarenäfve ”grillade” mig verkligen på rätt sätt i ett ”skarpt” läge…

Thomas ger en effektiv diagnos, ger konkreta råd, på vad just jag ska och behöver bli bättre på.

En kort men intensiv lektion, väl värd sitt pris vill jag lova…

T. Gjutarenäfve, är en mycket god pedagog, kan möta upp personen på det plan som man kan känna sig bekväm och trygg med.

Thomas har stort kunnande i alla sakfrågor och bara det känns ju tryggt i utbildningssyfte.

Thomas är inte ”Den Arga Mannen” på riktigt… Thomas är bl.a skådespelare och en genuin, varm och trevlig människa, med ett stort hjärta och stor personlighet….

Men under utbildningen så kommer du inte uppleva detta som jag nämnde ovan utan du kommer möta en snabbtänkt, blixtrande kanonjournalist som fullkomligt proppar dig full med de mest okontrollerade frågeställningar…

Thomas agerar som din sparringparner och en riktig elaking till journalist… (men det är ju bara på skoj).

Jag kan varmt rekommendera Thomas Gjutarenäfve och hans utbildningar, där han på ett så smidigt sätt och på distans med hjälp av digitalt verktyg som heter ”Zoom”, där du bekvämt sitter hemma i vardagsrummet och har ”Den Arga Mannen” på ett betryggande och behörigt avstånd från dig..,

Stort tack från Benny i Skåne till Thomas i Stockholm, för utbildningen.

8. Ghazal Saberian  

Då har även jag grillats (igen) i 60 minuter av Thomas Gjutarenäve i mediaträning. Jag har deltagit i hans retorik- och mediaträningsutbildningar tidigare fick nu möjlighet att sätta mina kunskaper ”i praktik”.

Att få en hel timme odelad egentid var oerhört värdefullt och du får tid och utrymme och Thomas odelade uppmärksamhet för att arbeta med just dig.

Att bli ”Baasad” (under kontrollerade former), skulle jag vilja beskriva utbildningen som och jag fick finslipa de tekniker vi gått igenom sedan tidigare. Jag fick även mycket beröm för de framsteg jag gjort och för de tekniker jag nu fick visa att jag kan sätta i praktik.

Upplägget över Zoom fungerade utmärkt och är mycket smidigt då man kan delta från sitt eget vardagsrum.

Har ni ännu inte hållit utbildningar med Thomas för era förtroendevalda är det hög tid att boka upp er! Vi politiker granskas, pressas och grillas hårdare än andra av journalister. Vi har inte råd att bjuda journalister på fler räkmackor att sparka in i öppet mål eller låta oss luras in i de klassiska fällorna för att vi är dåligt förberedda.

Kom ihåg! Intervjun är aldrig över och kameran är aldrig avstängd…

9. Andreas Olofsson

Stort tack Thomas för en fantastiskt bra mediautbildning.

Det blev verkligen ett ”wake up Call” för en annan. Thomas sätt att pressa och att måla in en i ett hörn är väldigt intressant att få vara med om. Bäst av allt när Thomas sen bryter ner det och förklarar allt för en. Extremt givande och lärorikt att få lära sig. Och jag kan verkligen lova att jag lärde mig något och kommer sent förglömma det.

Stort tack ännu en gång Thomas för jag fick äran att ta del av denna utbildning.

10. Lilith Lindgren

Nu har jag prövat på en av Thomas Gjutarenävfes digitala lektioner med hjälp av Zoom.

Vad den gav mig? En hel del!

En insikt hur oerhört viktigt det är att vara väl förberedd inför framträdande i talarstolen samt i intervjusituationer.

Thomas ställde effektivt diagnos och gav konkreta råd utifrån vad just jag behöver bli bättre på.

En kort och intensiv lektion var det och väl värd sitt pris. Dessutom utförd av en mycket god pedagog utrustad med en stort kunnande och bra omdöme samt inte minst med något som överraskade mig: en genuin och varm personlighet som dock stoppades undan när han agerade sparringpartner som svår journalist. Nå, jag överlevde även detta och tackade min lyckliga stjärna för att det bara var på låtsas även om det kanske inte kändes så när de insinuanta frågorna haglade över mig!

En tanke slog mig efteråt. Kanske finns det månne en intention, hos Thomas Gjutarenäfve, att förbättra det allmänna debattklimatet i landet?

För det var detta min insikt landade i. Att vara väl förberedd gör att det blir så mycket lättare att verkligen hålla fast vid den moralisk verkshöjd som är eftersträvansvärt i de situationer som lektionen gav möjlighet att öva på, dvs vikten att vara ärlig och rak samt att inte frångå sin integritet. Fulknepen i debatterna kan vi lämna över till våra motståndare att hålla på med. Fast vi ska vara så pass medvetna och väl förberedda så att vi inte dras med. Vi ska stå fast. Stolta och raka.

Jag kan varmt rekommendera Thomas Gjutarenäfves lektioner. Prima lärotillfällen för enskilda men även för folk i grupp. Och så smidigt att kunna genomföra detta på distans med hjälp av det digitala verktyget Zoom.

Fem stjärnor av fem möjliga!

11. Pernilla Wikelund

För intresserade i behov av mediaträning.

Positivt med Corona är den digitala utveckling vi tar till oss och lär oss bli bekväma med.

Inget är ju så bra att det inte kan göras bättre?

Idag lät jag mig prövas, hårt men hjärtligt och hjälpsamt i medieträning av den omtalade och eftersökta Thomas.

Ett mycket väl fungerade digitalt utbildningstillfälle på Zoom har gett mig ny erfarenhet och kunskap.

Bitvis kände jag mig säker men föll plötsligt och brutalt i fällan som man inte vill göra i direktsändning. Jag fick möta min överman men senare också den medspelare som hjälpte mig inse mina personliga utvecklingsområden. Nervöst och frustrerande men så trevligt och stimulerande.

Tusen tack Thomas Gjutarenäve. Det här gör jag gärna om!

12. Lisbeth P Ekström

Zoom-träffen var mycket intressant, givande och faktiskt avslappnande!

Den gav tid till eftertanke. Många bra frågor som jag fick tänka till på. Många vidarefrågor som gav eftertanke. Även hemläxan var bra.

Små detaljer kom upp till ytan som pekar på ännu bättre förberedelser från min sida. Jag kan inte finna något negativt mer än att dessa övningar borde ske oftare.

Tack för idag! Vänligen Lisbeth

Foto William Prado

13. Maria Nilsson

Recension av mediaträning 210221:

Mycket lärorikt och utvecklande! Är nu förberedd inför kommande kyrkoval och kontakt med media.

Statistik och budget är utomordentligt viktiga aspekter när budskap ska presenteras!

14. Elena  Kurenkova

Hej Thomas.

Vill tackar dig en gång till för en roligt och lärorik mediaträning. Det kändes jättebra, men det var lite svårt i början med att hantera samtal vid intervjun eftersom man är inte van och inte helt redo att stå framför publik, delta i debatter eller har en intervjusituation med en väldig provocerande journalist.

Under vår mediaträning har jag lärt mig några viktiga saker som kommer att hjälpa mig mycket!

För det första. Det är viktig att dricka tillräckligt med vätska innan intervjun. Tala tydligt med bra tempo och inte för snabbt. Vid begränsad tid förkorta din text och presentera det som är viktigast. När man lyfter olika problem är det viktigt att ha siffror, fakta och budget, för de områden som berörs och alltid hänvisa till en kollega eller pressansvarig när man inte är rätt person att uttala sig i olika frågor. När det ställs oseriösa frågor skall man lära sig att avsluta dialogen på ett vänligt men bestämt sätt.

Du fick mig tänka om många viktiga momentet under intervjun och jag har lärt mig nya retoriska tekniker.  

Det är bara synd att en timme går för fort… Du riktigt professionell.

Ska varmt rekommendera dig till mina vänner och kollegor.

Önskar dig allt den bästa.

Mvh Elena Kurenkova.

16. Pasi Hyyrinen – Journalist

ATT ha varmt på fötterna är viktigt när det blåser snålt. Detta gäller även när man ger sig i kast med  arga mannens mediaträning. Som frilansande journalist har jag ofta fått ställa obekväma frågor till mina intervjuobjekt. Det var både en märklig och lätt chockerande upplevelse att för en gångs skull själv hamna på andra sidan grillgallret. Jag kommer definitivt vara bättre rustat vid nästa snålblåst tack vare alla tips och råd jag fick under dom 60 minuterna. Detsamma gäller när jag själv gör intervjuer framöver.

17. Natalia E Henriksson 

Har idag genomfört media träning med Thomas och kan åter varmt rekommendera hans utbildningar då de inte är såsom han själv uttrycket det, en media träning, utan en träning för livets alla diskussioner.

Vad har jag då lärt mig denna gång, att jag hyser så stor respekt för Thomas och att viljan att tillmötesgå hans frågor gör mig svag och inte använder mig av hans kunskaper som jag faktiskt vanligtvis gör och gjort sedan 8 år tillbaka då han påvisade mina styrkor och svagheter och hur mina svagheter skulle bli styrkor.

Hans rekommendationer denna gång om förbättringar är alltid så att säga ,spott on, när du analyserat dig, inte alltid rätt för en politiker och erkänna fel.

18 Cecilia Lindström – Akademiker

Tack Thomas! Jag är väldigt nöjd. Det var både givande och nyttigt. Jag fick med mig en hel del användbart och jag hade jättekul samtidigt. Tack än en gång för denna möjlighet! Kan varmt rekommenderas.

Normalt arvode för en Zoom-timme ligger på 2.000 sek / h + moms. I det priset ingår en 5 sidig info med arbetsmateriel. Vid mer omfattande föreläsningar på plats (alternativt Zoom eller Teams), så skräddarsyr jag både pris och innehåll.

Må gott därute!

Thomas Gjutarenäfve

argamannen@argamannen.se

Telefon: 0725-595900

Copyright © 2021

© 2024 Thomas Gjutarenäfve Arga Mannen AB

Tema av Anders Norén